Biała Kapusta

Właściwości kapusty

Biała Kapusta

Biała Kapusta

Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw znajdujących się na polskim stole. Warzywo to od wieków wpisane jest w polską kulturę, choć nie od początku przez wszystkich była doceniana. Wbrew powiedzeniu „kapusta-głowa pusta” kapusta jest bogata w różne właściwości mineralne, a najpopularniejsza z nich- kapusta biała towarzyszy nam na stołach w rozmaitej formie. Oprócz rozmaitych witamin, takich jak A, C, E i kilka witamin z grupy B kapusta biała jest także źródłem miedzi, potasu, białka, żelaza, sodu, fosfor czy siarkę. Ze względu na tak dużą ilość właściwości zdrowotnych kapusta jest dość ceniona, chociaż nie jest to jedyny powód. Oprócz tego jako jedyna z warzyw, kapusta posiada właściwości stabilizujące, bowiem potrafi samoistnie regulować temperaturę naszego ciała, co jest szczególnie ważne przy chorobie i przeziębieniach, a sok ze świeżego warzywa działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Siarka obecna w białej kapuście pozytywnie wpływa na zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci. Warzywo wykorzystywane jest także do leczenia wrzodów żołądka, nadkwasocie, zapaleniu woreczka żółciowego, wątroby, śledziony, chorobach dróg oddechowych, łagodzenia bólów reumatycznych, a także rozmaitych ranach, obrzękach, stłuczeniach i opuchnięciach na całym ciele.

Najpopularniejsze dania z kapusty

Sposób Podania

Sposób Podania

Kapusta biała w różnych formach jest najpopularniejszym dodatkiem do obiadu, a kiszona kapusta jest bazą do bigosu czy kapuśniaka, będącymi typowymi daniami kuchni polskiej. Gotowanie kapusty nie jest wskazane, gdyż warzywo traci wówczas wiele ze swych właściwości. Biała kapusta znana jest głównie w formie kiszonej, a także jako ugotowana podana jako sałatka, kapusta zasmażana, kapusta duszona. Warzywo odgrywa także znaczącą rolę przy dietach odchudzających, ze względu na niską kaloryczność, a dużą ilość witamin i błonnika. Kapusta jest jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw o wszechstronnym zainteresowaniu, dlatego też tak często gości na naszych stołach.

Możliwość komentowania jest wyłączona.